zaterdag 19 mei 2007

Gorilla 'kende' aangevallen vrouw

De vrouw die vrijdag zwaar werd gewond door de ontsnapte gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp stond vrijwel dagelijks op dezelfde plek te kijken naar de apen. Bokito was zaterdag weer te zien in het binnenverblijf.

Volgens directeur Ton Dorresteijn van Blijdorp bevond de vrouw zich zaterdag in het ziekenhuis. Ze heeft meerdere botbreuken, bijtwonden en een verbrijzelde hand. "Ze heeft meerdere operaties achter de rug en wordt zondag weer geopereerd. Naar omstandigheden gaat het redelijk goed, maar ze is natuurlijk ernstig gewond", aldus Dorresteijn.

De mannetjesgorilla ging na zijn sprong in de gracht rechtstreeks naar de vrouw toe. Volgens Dorresteijn was de vrouw een vaste klant. "Bokito kende haar want ze kwam elke dag. In onze reconstructie viel hij haar direct aan. Hij sprong direct op de vrouw af. Daarna heeft hij nog minutenlang rond gelopen maar geen mensen meer aangevallen."

De dierentuindirecteur heeft gehoord dat een half uur voor de uitbraak jongens de aap hadden lopen jennen met steentjes. "Daardoor heeft hij zich lopen opwinden. Hij dacht waarschijnlijk 'ze komen aan mijn familie'. Hij was de laatste tijd veel beschermender ten aanzien van zijn familie en begon te bluffen naar de buitenwereld."

Bokito was zaterdag weer te zien voor bezoekers van de dierentuin. "Hij komt niet buiten, maar men kan Bokito wel zien", aldus Dorresteijn op Radio 1. Het buitenverblijf blijft voorlopig dicht, hoewel Bokito zich weer 'normaal' zou gedragen. Hij is tijdens zijn ontsnapping gisteren niet gewond geraakt. "De vrouwtjes waren wel van slag en begonnen pas weer te eten toen hij vanochtend terug was."

Volgens Dorresteijn is het 'drukker dan normaal, maar niet krankzinnig druk'. "Sommige mensen maken grapjes en vragen 'Wat loopt er vandaag los?" De directeur denkt dat de gevolgen van de uitbraak van de gorilla erger hadden kunnen wezen "Het is natuurlijk een afschuwelijke gebeurtenis. Ik heb steeds visioenen over wat er ook had kunnen gebeuren. Denk aan de film King Kong. Ten opzichte daarvan valt het nu nog mee", zei Dorresteijn op Radio 1.

Veiligheid

Blijdorp onderzoekt nog hoe de gorilla kon ontsnappen. Volgens de dierentuindirecteur gedroeg Bokito zich al een tijdje vreemd. "Hij werd een machoman in ontwikkeling. Hij is met de hand opgevoed en reageerde dus anders op het publiek." Mogelijk hebben toeschouwers zijn gedrag nagebootst of langdurig oogcontact gehad, waardoor het dier agressief werd. Bokito was in Berlijn, waar hij vandaan kwam, ook al eens ontsnapt.

De veiligheidsmaatregelen waren vrijdag zoals gewoonlijk, zegt Dorresteijn. "Die maatregelen zijn niet afhankelijk van een veranderende gorilla. Ze moeten per definitie altijd afdoende zijn. We waren net als alle dierentuinen in de veronderstelling dat die gracht groot genoeg was. Onze gracht was nog iets breder dan de richtlijnen voorschreven."

Dorresteijn: "In iedere dierentuin ontsnapt er wel eens iets, maar meestal zijn dat ongevaarlijke dieren. Maar echt gevaarlijke dieren moeten natuurlijk niet kunnen ontsnappen. Het buitenverblijf van de apen is gebouwd volgens uitgangspunten die voor alle dierentuinen gelden. Daar zou een gorilla in principe niet uit moeten komen. Er zijn voorbeelden van gorilla's die er niet uitkwamen en die vervoglens verdronken, want gorilla's kunnen niet zwemmen."

Geen opmerkingen: