zaterdag 26 mei 2007

Gentse eendenschutter vervolgd voor dierenmishandeling

Vogelbescherming Vlaanderen heeft klacht ingediend tegen de 42-jarige man uit Oostakker die met een kruisboog eenden had verwond. De vereniging ontkent dat de schutter vooraf advies bij hen had ingewonnen en wil de schutter veroordeeld zien voor inbreuken op de dierenwelzijns- en jachtwetgeving.

De schutter meldde zich donderdag bij de politie en bekende dat hij drie dieren had geraakt. Hij verklaarde dat hij een kruisboog kocht omdat hij last had van wilde eenden in de waterpartij in zijn tuin. Hij zei ook dat hij vooraf advies inwon bij de Vogelbescherming en de Gentse milieudienst, maar door hen niet geholpen werd. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen ontkent echter dat de organisatie een vraag uit Oostakker binnenkreeg.

De schutter kon na zijn verklaring beschikken, maar zal wel vervolgd worden voor dierenmishandeling. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen pleegde de man ook een inbreuk op de jachtwetgeving, omdat hij "de kruisboog in een wapenwinkel kocht met als enige doel de eenden te beschieten".

De eend die woensdag gevangen werd, stelt het erg goed. Het dier herstelt in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Zele. De Vogelbescherming verwacht dat ze volgende week al kan worden vrijgelaten, waarschijnlijk woensdagmiddag 30 mei in bijzijn van de schoolkinderen die bij de vangst hebben geholpen

Geen opmerkingen: