vrijdag 4 januari 2008

'Natuurfotografen' of vossen killers....

Het nieuwe jaar is nog maar net 4 dagen oud of op de Veluwe gaat men beginnen om de 'tamme' Vossen af te schieten. Reden hiervoor is dat 'natuurfotografen' het diertje zo graag op de gevoelige plaat willen vastleggen dat ze met allerhande voer de bossen induiken en dit dier bijvoeren. Hierdoor wordt het wat toegankelijker en klik het diertje is gefotografeerd. Oh wat geweldig zeg, zomaar in het bos een wilde vos gezien en op de digitale dan wel ouderwetse filmrol vast kunnen leggen.

De foto wordt thuis ingelijst of gewoon bewaard in een map op de computer. Onder bijvoorbeeld wilde dieren of iets dergelijks. En misschien wordt de foto na het bekijken ook wel gewoon gewist van de camera of de computer. Dat is ook nog een optie, want niet elke 'natuurfotograaf' is hetzelfde, toch?

Nadat dit alles heeft plaats gehad, lopen er op de Veluwe nu Vossen rond die op de plekken waar ze zijn 'geschoten' door de natuurfotograaf wachten op iets te eten waarna ze opnieuw gewillig zullen poseren. Maar wat schetst onze verbazing. Er ligt geen eten. Helemaal niets, zelfs geen oude oliebol of stukje paté, misschien wel foie gras, u weet wel die paté waar ganzen gruwelijk voor mishandeld worden.

De vos is in de war. Zoekt in de nabije omgeving naar die fotograaf met zijn lekkers en stuit vervolgens op de bewoonde wereld. Ja en over het algemeen wonen op de Veluwe mensen die nogal wat dieren thuis houden, waaronder kippen en dus denkt die vos, hé de fotograaf heeft een andere plek ingenomen. Hier is dus voortaan de foto sessie gepland.

Niets is minder waar, het dier is ten dode opgeschreven. Als naamgenoot moest mij dit toch van het hart. Wilde dieren horen thuis in de eigen leefomgeving. Wil je ze fotograferen, wacht dan tot je ze tegenkomt in de eigen natuurlijke omgeving. En als je geluk hebt kun je die foto schieten. Wat deze natuurvrienden nu bereikt hebben is dat de vos letterlijk en figuurlijk wordt geschoten.

Dood wel te verstaan.

Bron: Mark Erwin VOS, Stichting Dierenhulp Venezuela

Geen opmerkingen: