donderdag 10 januari 2008

Jamie Oliver elektrocuteert kuikentje op tv

AMSTERDAM - De beroemde Britse tv-kok Jamie Oliver gaat komende vrijdag op televisie een kuikentje elektrocuteren. De chefkok wil zo de wanpraktijken in de gevogelteindustrie aan de kaak stellen. In een ander fragment gaat hij tonen hoe mannelijke kuikens, die ongeschikt zijn voor de eierenindustrie, in een container worden gegooid en sterven aan zuurstoftekort.

Volgens de Daily Mail toont Oliver de beelden aan zijn gasten, waaronder een aantal bazen van de voedselindustrie. Hij wil hen en de kijkers laten zien hoe dieronvriendelijk de conventionele slachtmethoden zijn. "Ik hoop dat de kijkers hierdoor - zelfs al is het maar een klein percentage - besluiten om meer diervriendelijke producten te kopen", aldus Oliver.

Dierenliefhebbers noemen zijn actie echter "misplaatst". Oliver lag eerder onder vuur bij dierenrechtactivisten toen hij op televisie de keel van een lam doorsneed.

De kok wil ook de supermarkten overtuigen om een eerlijke prijs vast te stellen voor ''ethisch gekweekt'' gevogelte. De supermarktketen Sainsbury's - waarmee Oliver een miljoenencontract heeft - weigerde medewerking.

Geen opmerkingen: