vrijdag 4 januari 2008

Tamme vos Hoge Veluwe afgemaakt

HOENDERLOO - Door natuurfotografen met lokvoer tam gemaakte vossen worden op het Nationale Park de Hoge Veluwe uit voorzorg doodgeschoten.

Volgens directeur Seger van Voorst tot Voorst vertonen de dieren door het bijvoeren onnatuurlijk en brutaal gedrag: "Dat is echt onwenselijk. Een vos is een roofdier dat kan bijten en ziekten als hondsdolheid kan verspreiden." Om die reden zag het Nationale Park zich genoodzaakt om op oudejaarsdag een vos af te schieten. "We hebben de situatie een paar weken aangekeken.

Maar iedere avond was het weer raak. Dan lagen daar zo'n twintig tot dertig fotografen op hun buik met die vos op slechts een meter afstand. Ze geven van alles te eten voor dat ene plaatje. Echt schandelijk. Dit is toch ook geen natuurfotografie, ga dan je eigen huisdier op de foto zetten.", vindt de directeur, die erop wijst dat diezelfde vos vervolgens zo brutaal was geworden dat hij bij mensen in de auto sprong. "Veel mensen lachen er om. Maar als hij bij kleine kinderen eten uit de handjes zou gaan trekken of zou bijten, dan valt er weinig meer te lachen." Afgelopen zomer liet het park ook al een tam gemaakte vos doodschieten. Dit gebeurde nadat mensen op de natuurcamping van de Hoge Veluwe gillend wakker werden van een vos die hun tent vernielde.

Bron: De Telegraaf

Geen opmerkingen: