Er worden in Nederland nu minder biggetjes gecastreerd dan een jaar geleden en als het aan de Dierenbescherming ligt, wordt er over vijf jaar helemaal niet meer gecastreerd, verdoofd noch onverdoofd.
Het aantal bedrijven dat geen vlees meer wil van gecastreerde biggen neemt gestaag toe, onder druk van maatschappijlijke, politieke en andere organisaties.
Veel van de bedrijven gingen 'om' nadat Stichting Wakker Dier ze in radiospotjes als 'fout' aanmerkte. Burger King Nederland en FEBO zegden toe per 1 januari 2008 te stoppen met de verkoop van vlees van gecastreerde biggen. Maar volgens FEBO (57 vestigingen) heeft die beslissing niks met de campagne van Wakker Dier te maken. "De keus om over te stappen op varkensvlees met een milieukeurmerk hebben we gemaakt vanuit kwaliteitsoogpunt", zegt franchisemanager Jorrit van der Heide. "We zijn erachter gekomen dat castreren niet meer nodig is. Het wordt gedaan om een vervelende geur bij mannetjesvarkens, veroorzaakt door hormomen, tegen te gaan. Met een geurtest kun je die biggen gd door De Hoeve in Deurne, waar FEBO zijn varkensvlees (voor de frikadel en het 'speciaaltje') vanaf deze week betrekt. De Hoeve is een samenwerkingsverband dat varkensboeren en slagers helpt bij het op de markt brengen van varkensvlees met milieukeurmerk. Ze werkt daarvoor samen met Natuur en Milieu en de Dierenbescherming. Stoppen met castreren levert extra punten op voor het keurmerk.
De belangstelling voor milieuvriendelijk vlees groeit, zegt Hans Verhoeven, directeur van De Hoeve. "Het aantal niet gecastreerde biggen binnen ons samenwerkingsverband zal komend jaar verdubbelen van vier- naar achtduizend per week."
De afspraak die de varkenssectoronlangs zelf met de minister maakte - om per 1 januari 2009 alleen nog maar verdoofd te castreren - ziet De Hoeve als een tussenstap. "Verdoven heeft ook nadelen."
Wakker Dier verklaart het succes van de eigen campagnes uit de angst van bedrijven voor imagoschade. Sjoerd van de Wouw: "Sommige gingen al om voordat ze in het radiospotje kwamen. Diervriendelijk inkopen kost ze vaak helemaal niet zo veel extra."
Bron: BN De Stem
donderdag 3 januari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten