zondag 15 maart 2009

Gespecialiseerde Officier van Justitie voor Dierenwereld

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een gespecialiseerde officier van justitie krijgen om radicale dierenactivisten beter te kunnen bestrijden. Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts zaterdag.

Hij reageerde op uitspraken van de Britse politie-infiltrant Adrian Radford dat die activisten Nederland steeds vaker als hun thuisbasis gebruiken voor acties in andere landen. Als dat klopt, is dat „zorgwekkend”, zei Heerts. Het is wel iets „wat we al aan hadden zien komen, omdat het zich al een tijdje naar Nederland verplaatst”.

Het Kamerlid zal de kwestie op korte termijn aankaarten met verantwoordelijk ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Heerts heeft de indruk dat het kabinet zich bewust is van de positie die Nederland inneemt bij radicale dierenactivisten.

De politie krijgt een landelijk team voor de bestrijding van dierenextremisme. Dat zou bij justitie ook moeten gebeuren, stelde Heerts. Radicale dierenactivisten gebruiken volgens hem valse tactieken. Ze richten vernielingen aan, bedreigen of mishandelen mensen of stichten brand. Volgens Heerts is sprake van een soort „sluimerende bedreiging”.

Geen opmerkingen: