zondag 31 januari 2010

Wet tegen het eten van honden en katten in Azie

In delen van Aziƫ is het de gewoonste zaak van de wereld, maar als westerling gruwelen we vaak van het idee dat we een huisdier geserveerd krijgen. Maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn: China haalt honden en katten binnenkort wellicht van het menu.

Het eten van honden en katten is volgens een eeuwenoude traditie een grote delicatesse in sommige Aziatische landen. Maar hoe zeer de inwoners ook verknocht zijn aan hun lekkernij, zou het zo maar binnenkort een 'verboden vrucht' kunnen worden. In China is er namelijk een wet in de maak tegen dierenmishandeling. Het zou de eerste van zijn soort zijn in het land.

Protest
Gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie in het land. Een groeiende groep van de Chinese middenklasse, in het bezit van een huisdier, uit zich steeds kritischer tegen de culinaire traditie, die toch al duizenden jaren oud is. Online petities hebben tienduizenden handtekeningen opgeleverd en steeds vaker ontstaan er protesten bij markten waar honden en katten als voedsel verkocht worden.

Geurend vlees
Hondenvlees, dat nu nog overal in China te koop is, wordt vaak verkocht onder de term 'geurend vlees'. Er wordt op die manier rekening gehouden met de negatieve associatie die de werkelijkheid oproept. Het is vergelijkbaar met de Amerikaanse manier om vlees in de markt te zetten; zo wordt kalfvlees geen 'calve meat' genoemd, maar 'veal' en heet lamsvlees geen 'lamb meat', maar 'mutton'.

Onmogelijk
Volgens dierenrechtenorganisaties komt de wet rijkelijk laat. Zij hebben zich allang gerealiseerd dat, ondanks de groeiende weerstand, het een onmogelijke taak is om het eten van honden en katten tegen te gaan, als vrouwe Justitia er niets over te zeggen heeft.

Opgehangen
'Je hebt meer nodig dan morele dwang', meent Zeng Li, oprichter van het 'Lucky Cats' opvangcentrum in Beijing. Hij vertelt dat in deze stad de honden op het menu doorgaans zwerfhonden of gestolen honden zijn. In de buitenwijken worden de dieren zelfs voor de ogen van de koper opgehangen en gedood.

Precedent
Het wetsvoorstel zal in april besproken worden. De dierenrechtenorganisaties hopen dat het plan een precedent zet voor de rechten van het dier. Het land schroomt niet dieren die met uitsterven worden bedreigd op het menu te zetten of te gebruiken als medicijn, vaak gestoeld op oude geloven, bijgeloof of ongegrond onderzoek. Ook honden werden traditioneel gegeten voor hun medicinale krachten, al lijkt het vandaag de dag voornamelijk simpelweg een lekkernij te zijn.

Boete
Als de wet er komt, kunnen overtreders beboet worden met een geldsom van 15.000 yuan (ongeveer € 1580) en een gevangenisstraf van maximaal vijftien dagen. Bedrijven of organisaties die de huisdieren als voedsel propageren, komen er nog veel slechter vanaf: zij kunnen een boete van 500.000 yuan (bijna € 58.000) verwachten.

Afwachten
Of de wet er daadwerkelijk komt, is echter nog afwachten. Zelfs de schijn ervan heeft al heftige discussies opgeleverd. Critici zeggen dat het hypocriet is om het welzijn van honden en katten uit te lichten en dieren als varkens, schapen en koeien te laten stikken, en vinden dat het welzijn van de mens prioriteit zou moeten krijgen.
Bovendien kan het in China jaren duren voordat een wetsvoorstel daadwerkelijk tot een wet wordt omgezet.

Door Vellah Bogle
www.columbusmagazine.nl

2 opmerkingen:

Vellah Bogle zei

Beste Carmen,

Leuk dat je dit bericht hebt overgenomen! Alleen wil ik je een vriendelijke tip geven om plagiaat te voorkomen, omdat dat je anders veel problemen kan opleveren. Het is prima als je citeert, maar de auteur bij een dergelijk bericht vermelden is niet voldoende; je hoort bij citaten ook altijd een bron te vermelden. In dit geval dus www.columbusmagazine.nl.

Veel succes nog met je blog!

Vriendelijke groet,

Vellah Bogle
Webmaster Columbusmagazine.nl

Carmen zei

Dankjewel voor je tip Vellah. Ik zal het gelijk aanpassen.